Wydawca treści Wydawca treści

Zasady sprzedaży

Zasady sprzedaży drewna określane są zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych.


 

W ramach sprzedaży detalicznej leśnicy starają się zaspokoić szybko rosnący popyt ze strony osób wykorzystujących drewno do celów grzewczych. Wbrew pozorom są to nie tylko mieszkańcy wsi, choć przeważają wśród odbiorców. Wzrost zapotrzebowania na drewno opałowe to też skutek powstawania na przedmieściach dużych aglomeracji nowych osiedli, gdzie domy często standardowo wyposażane są w instalacje kominkowe.

Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna

W ostatnich latach Lasy Państwowe zwiększyły sprzedaż drewna opałowego o jedną trzecią – do ponad 4 mln m sześc. rocznie. Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna. Niektórzy klienci wybierają drewno już przygotowane i pocięte, inni własnoręcznie je pozyskują, po uzgodnieniu i spełnieniu określonych warunków bezpieczeństwa oraz uiszczeniu opłaty; dotyczy to głównie tzw. gałęziówki. Taki surowiec jest bardzo tani, dlatego z tej możliwości korzysta wiele osób na terenach wiejskich.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

VII edycja konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich

VII edycja konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich

W minioną sobotę miał miejsce II etap VII edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich w województwie kujawsko-pomorskim.
Uroczystość zainaugurowała Pani Minister Anna Gembicka, która odczytała list Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego oraz podkreśliła rolę kobiet na obszarach wiejskich, które łączą wiele ról społecznych, a jednocześnie integrują lokalną społeczność.
Podczas kolejnej edycji konkursu, nie mogło zabraknąć leśników, którzy promują nie tylko lasy regionu, ale również produkty żywnościowe pochodzące z lasu.