Asset Publisher Asset Publisher

Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko

Nadleśnictwo Włocławek uczestniczy w realizacji projektu "Rekultywacja na cele przyrodnicze terenów zdegradowanych, popoligonowych i powojskowych zarządzanych przez PGL LP"

Projekt realizowany w ramach II osi priorytetowej Programu Operacyjnego UE Infrastruktura i Środowisko - strona programu www.pois.gov.pl w ramach działania 2.2 Przywracanie terenom zdegradowanym wartości przyrodniczych i ochrona brzegów morskich. Koszt całkowity projektu to 130 mln. zł. Jest on realizowany na terenie całej Polski w 58 nadleśnictwach, a jego działania obejmą zasięgiem obszar ponad 30 000 ha.

Celem projektu jest przywrócenie wartości przyrodniczych terenom pozostającym w zarządzie PGL LP zdegradowanym w wyniku działań wojskowych.

W ramach projektu realizowane będą następujące działania:

1. Wykonanie rozpoznania saperskiego i oczyszczenia terenów z przedmiotów wybuchowych i niebezpiecznych

2. Ocena przyrodnicza terenów

3. Ocena geośrodowiskowa terenów

4. Usuwanie zanieczyszczeń gruntowych

5. Rozbiórka lub zabezpieczenie obiektów powojskowych i porządkowanie terenu

6. Przygotowanie i rewitalizacja podłoża gruntowego

7. Działania związane z ochroną gatunków i siedlisk

8. Odnowa i przebudowa drzewostanów z dostosowaniem ich składu gatunkowego do warunków siedliskowych


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Drzwi Otwarte w Technikum Leśnym w Tucholi

Drzwi Otwarte w Technikum Leśnym w Tucholi

Technikum Leśne im. Adama Loreta w Tucholi po raz kolejny organizuje Drzwi Otwarte Szkoły, które odbędą się 20 kwietnia 2024 roku.

W przygotowywanej ofercie atrakcji na ten dzień, znajdą się między innymi takie punkty jak:

-    koncert Reprezentacyjnej Orkiestry Lasów Państwowych
-    zwiedzanie sali bioróżnorodności, szkolnej izby tradycji łowieckich, szkolnego koła sokolników ,,Raróg".
-    ćwiczenia na symulatorze harvestera,
-    pokaz umiejętności leśnych koła „Pilar", pokaz szkolnego koła geomatycznego,
-    prezentacja sprzętu używanego w leśnictwie.
Dla aktywnych uczestników imprezy przygotowano konkursy tematyczne z upominkami a dla wszystkich gości tradycyjny poczęstunek przygotowany przez szkolną stołówkę i sekcję gastronomiczną.

Resources to get