Asset Publisher
Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko
Nadleśnictwo Włocławek uczestniczy w realizacji projektu "Rekultywacja na cele przyrodnicze terenów zdegradowanych, popoligonowych i powojskowych zarządzanych przez PGL LP"
Projekt realizowany w ramach II osi priorytetowej Programu Operacyjnego UE Infrastruktura i Środowisko - strona programu www.pois.gov.pl w ramach działania 2.2 Przywracanie terenom zdegradowanym wartości przyrodniczych i ochrona brzegów morskich. Koszt całkowity projektu to 130 mln. zł. Jest on realizowany na terenie całej Polski w 58 nadleśnictwach, a jego działania obejmą zasięgiem obszar ponad 30 000 ha.
Celem projektu jest przywrócenie wartości przyrodniczych terenom pozostającym w zarządzie PGL LP zdegradowanym w wyniku działań wojskowych.
W ramach projektu realizowane będą następujące działania:
1. Wykonanie rozpoznania saperskiego i oczyszczenia terenów z przedmiotów wybuchowych i niebezpiecznych
2. Ocena przyrodnicza terenów
3. Ocena geośrodowiskowa terenów
4. Usuwanie zanieczyszczeń gruntowych
5. Rozbiórka lub zabezpieczenie obiektów powojskowych i porządkowanie terenu
6. Przygotowanie i rewitalizacja podłoża gruntowego
7. Działania związane z ochroną gatunków i siedlisk
8. Odnowa i przebudowa drzewostanów z dostosowaniem ich składu gatunkowego do warunków siedliskowych
Asset Publisher
Drzwi Otwarte w Technikum Leśnym w Tucholi
Drzwi Otwarte w Technikum Leśnym w Tucholi
Technikum Leśne im. Adama Loreta w Tucholi po raz kolejny organizuje Drzwi Otwarte Szkoły, które odbędą się 20 kwietnia 2024 roku.
W przygotowywanej ofercie atrakcji na ten dzień, znajdą się między innymi takie punkty jak:
- koncert Reprezentacyjnej Orkiestry Lasów Państwowych
- zwiedzanie sali bioróżnorodności, szkolnej izby tradycji łowieckich, szkolnego koła sokolników ,,Raróg".
- ćwiczenia na symulatorze harvestera,
- pokaz umiejętności leśnych koła „Pilar", pokaz szkolnego koła geomatycznego,
- prezentacja sprzętu używanego w leśnictwie.
Dla aktywnych uczestników imprezy przygotowano konkursy tematyczne z upominkami a dla wszystkich gości tradycyjny poczęstunek przygotowany przez szkolną stołówkę i sekcję gastronomiczną.